Vindmøllerne
Projektet består af 3 vindmøller som er placeret på en række parallelt med Motorvejen. Vindmøllerne vil have en tiphøjde på maks. 150 meter målt fra terræn til vingespids, når en vinge står i lodret position. Tårnhøjden vil være 82 meter.
Vindmøllerne vil med den nuværende placering og den nuværende mølletype have en forventet samlet effekt på mellem 12,6 og 13,5 MW og vil kunne producere vedvarende energi der kan dække ca. 8.500 husstandes forbrug med et gennemsnitligt årsforbrug på 4.000 kWh.
De tre vindmøller kan dække ca. 8.500 husstandes gennemsnitlige forbrug.
Solcellerne
Solcelleanlægget har en størrelse på ca. 18 hektar. For solcelleanlægget vil den forventelige elproduktion være ca. 14.400 MWh pr. år, svarende til ca. 3.600 husstandes årlige elforbrug med et gennemsnitligt årsforbrug på 4.000 kWh.
Beplantning rundt om solcellearealet
Beplantningen rundt om solcellearealet vil leve op til Horsens Kommunes retningslinjer og bestå af en blanding af hjemmehørende arter af træer og buske kombineret med lav busk- og bundbeplantning, så anlæggende dækkes fuldt. Beplantningen vil efter 5 vækstsæsoner fremstå sammenhængende og dækkende. Etableringen foretages med 60-80 cm høje planter, og der udskiftes, hvis enkelte planter går ud efter etablering.
Hegning af solcellearealet
En solcellepark giver optimale forhold for at råvildt og andre dyr kan søge skygge og ly under panelerne i området. Projektudvikler ønsker derfor at undgå eller at reducere omfanget af hegning af solcellearealet. I det omfang Horsens Kommune af sikkerhedshensyn eller forsikringsmæssige krav tilsiger hegning af området, vil dette ske ved etablering af let trådhegn for at holde mennesker og større dyr ude af området. Hegnet vil da etableres på indersiden af beplantningen langs områdets afgrænsning, og der vil af hensyn til mindre dyrs bevægelighed være tale om bredmasket vildthegn, eller hegn med tilstrækkelig frihøjde til at tillade mindre dyr passage igennem området.
Afstandskrav/Naboer til projektet
Beliggenheden gør at der vil være relativ få nære naboer til projektet. Den nærmeste naboejendom er beliggende ca. 607 meter fra den sydligste mølle.
Fra nærmeste vindmølle er der ca. 748 meter til Elling, ca. 1.640 meter til Sattrup og ca. 1.830 meter til Gedved.
Projektet vil overholde alle retningslinjerne i forhold til afstande, støj samt skygge til naboer.
Borgere, interesseorganisationer og myndigheder bliver inddraget i forbindelse med planlægningen af vindmølleprojekter. Der bliver blandt andet afholdt 8 ugers offentlig høring, hvor man kan komme med bemærkninger og indsigelser.
Derudover beskytter en række krav og regler naboernes interesser, for eksempel i forhold til støj og afstand.
Lov om fremme af Vedvarende Energi sikrer naboer til vindmølleprojekter en række rettigheder af økonomisk karakter.
Hvis en bolig ligger indenfor 6 x vindmøllernes totalhøjde svarende til 900 meter fra nærmeste vindmølle, kan ejeren gebyrfrit søge erstatning for værditab på ejendommen. Det vil være gældende for alle ejendomme, der ligger imellem den orange og den blå linje. For boliger på længere afstand, kan der søges om værditabserstatning mod et gebyr.
Formålet med afstandskrav
Afstandskrav til vindmøller er reguleringer, der angiver, hvor langt en vindmølle skal placeres fra boliger, naturområder eller andre følsomme steder. Disse krav har til formål at minimere støjgener, skyggekast og visuelle påvirkninger samt beskytte dyrelivet.
Formålet med afstandskravene er at sikre, at udviklingen af vindenergi foregår på en måde, der tager hensyn til både mennesker og miljø, samtidig med at man fremmer den grønne energiomstilling.
Se mere om Værditab
Taksationsmyndigheden: Afgørelser
De naboer som tilkendes værditab og hvis bolig er placeret indenfor 6 x totalhøjde fra nærmeste vindmølle, får retten til en salgsoption, hvor værdiansættelsen ligeledes fastsættes af Taksationsmyndigheden. Hvis projektet realiseres, kan salgsoptionen udnyttes i op til 1 år efter idriftsættelse af VE-anlægget. Lillerup Vind K/S vil dermed for de naboer, der ønsker det, købe deres ejendomme til den pris, som taksationsmyndigheden har fastsat hvis dette ønskes.
Se mere om Salgsoptioner
Naboer som bor indenfor 4 til 8 x totalhøjden fra nærmeste vindmølle (imellem den orange og grønne linje) samt 200 meter fra solcelleparken kan få udbetalt en årlig VE-bonus. VE bonus er skattefrit. Det vil være gældende for alle ejendomme som ligger indenfor den grønne linje. Beløbet er skattefrit og udbetalingerne vil blive baseret på anlæggets indtægter. Nye retningslinjer forventes at træde i kraft sommeren 2024, hvilket vil betyde at VE bonus vil svare til ca. 10.000 kW pr. nabo, men med et samlet loft på 1,5 % af anlæggets kapacitet. Den årlige udbetaling er afhængig af varierende elpriser og produktion.
Se mere om VE-bonus
Afstandskort
- Orange = Afstandskrav til beboelse svarende til 4 gange vindmøllernes højde. Ejendomme indenfor den orange linje vil blive nedlagt.
- Blå = Afstanden til vindmøllerne er 6 gange vindmøllernes højde. Disse naboer har mulighed for at få en gratis vurdering fra Taksationsmyndighederne samt en salgsoption såfremt værditabet er højere end 1%. Værditabs-erstatning kan søges af alle, dog mod et gebyr for naboer udenfor området.
- Grøn = Afstanden til vindmøllerne er 8 gange vindmøllernes højde. Disse naboer har mulighed for at søge om en skattefri VE-bonus, som udbetales hvert år i hele anlæggets levetid. VE bonussen beregnes på baggrund af produktion og elpris.
Grøn Pulje
Projektet vil ved etablering foretage en indbetaling til Grøn Pulje i Horsens Kommune. Grøn pulje er en statsligt besluttet puljeform. Den vil blive oprettet, når projektet etableres. Der er nye retningslinjer som er på vej fra Christiansborg, hvilket gør at det forventes at der for vindmøller betales 313.000 kr. pr. MW der etableres i energiparken samt 125.000 kr. pr. MW for solceller der etableres i energiparken.
Grøn pulje vil dermed kunne give et økonomisk løft til området og Horsens Kommune:
- Scenarie 1: Et projekt med etablering af 3 vindmøller og et solcelleanlæg – 5.769.000 DKK
- Scenarie 2: Et projekt med etablering af udelukkende 3 vindmøller – 3.969.000 DKK
Se mere om Grøn Pulje
Spørgsmål og svar om projektet
Hvorfor er Horsens Kommunen i gang med at kigge efter egnede VE projekter?
Horsens Kommune arbejder hen imod et mål om en CO2-neutral Horsens Kommune i 2030 og ønsker derfor at styrke deres indsatser inden for energi og energioptimering. I Horsens Kommune kommune udgør CO2-udledningen fra energiforbruget 41 % af den samlede CO2-udledning. Der er derfor rigtig meget at hente ved at øge den grønne energiforsyning.
Horsens Kommune er derfor i gang med at udpege arealer på tværs af hele kommunen, som er egnet til etablering af enten vindmøller eller solcelleanlæg. I samme proces udpeger de arealer til skovrejsning.
Du kan læse mere om kommunens process på deres hjemmeside Indkaldelse af ideer og forslag til tematillæg for VE-anlæg og skovrejsning (horsens.dk) hvor du også kan se optagelsen af informationsmødet afholdt den 20. februar 2024.
Er vindmøller virkelig grønne?
Ja vindmøller er en stor gevinst for klimaet. I forbindelse med produktion og opsætning af møllerne sker der en CO2-udledning, men selv når udledningen i den fase bliver regnet med, er CO2-udledningen per produceret kWh markant lavere ved vindmøller end ved energiproduktion med fossile energikilder. En vindmølle vil typisk selv kunne kompensere for den energi, der er brugt på produktionen, i løbet af 7-11 måneder.
De fleste materialer i en vindmølle kan genbruges f.eks. stål og andre metaller som aluminium, jern og kobber, men også beton. Derudover består vindmøllernes vinger af glasfiber og epoxy, som dog er sværere at genanvende. Vindmølleproducenterne arbejdet dog på at sikre recirkulering og genbrug af alle dele så også vindmøllevingerne på én eller anden måde kan blive bragt i genanvendelse, når udtjente møller bliver taget ned.
Er det nødvendigt med landvindmøller?
Det er en stor fordel at have vindmøller spredt ud over landet, så produktion og forbrug ligger tæt på hinanden, og dermed i nærheden af det eksisterende elnet. Det bidrager til en robust energiforsyning.
Hvad er mine rettigheder som nabo til vindmøller?
Borgere, interesseorganisationer og myndigheder bliver inddraget i forbindelse med planlægningen af vindmølleprojekter. Der bliver blandt andet afholdt 8 ugers offentlig høring, hvor man kan komme med bemærkninger og indsigelser.
Derudover beskytter en række krav og regler naboernes interesser, for eksempel i forhold til støj og afstand.
Lov om fremme af Vedvarende Energi sikrer naboer til vindmølleprojekter en række rettigheder af økonomisk karakter.
Hvis en bolig ligger indenfor 6 x vindmøllernes totalhøjde svarende til 900 meter fra nærmeste vindmølle kan ejeren gebyrfrit søge erstatning for værditab på ejendommen. Det vil være gældende for alle ejendomme som ligger imellem den orange og den blå linje. For boliger på længere afstand kan der søges om værditabserstatning mod et gebyr.
Se mere om Værditab
Taksationsmyndigheden: Afgørelser
De naboer som tilkendes værditab og hvis bolig er placeret indenfor 6 x totalhøjde fra nærmeste vindmølle, får retten til en salgsoption, hvor værdiansættelsen ligeledes fastsættes af Taksationsmyndigheden. Hvis projektet realiseres, kan salgsoptionen udnyttes i op til 1 år efter idriftsættelse af VE-anlægget. Lillerup Vind K/S vil dermed for de naboer, der ønsker det, købe deres ejendomme til den pris, som taksationsmyndigheden har fastsat hvis dette ønskes.
Se mere om Salgsoptioner
Naboer som bor indenfor 4 til 8 x totalhøjden fra nærmeste vindmølle samt 200 meter fra solcelleparken kan få udbetalt en årlig VE-bonus. VE bonus er skattefrit. Det vil være gældende for alle ejendomme som ligger indenfor den grønne linje. Beløbet er skattefrit og udbetalingerne vil blive baseret på anlæggets indtægter. Nye retningslinjer forventes at træde i kraft sommeren 2024, hvilket vil betyde at VE bonus vil svare til ca. 10.000 kW pr. nabo, men med et samlet loft på 1,5 % af anlæggets kapacitet. Den årlige udbetaling er afhængig af varierende elpriser og produktion.
Se mere om VE-bonus